Jansson, Tove

Tove Jansson (1914–2001) växte upp i ett konstnärshem i Helsingfors som äldsta barn till skulptören Viktor Jansson och tecknaren och illustratören Signe Hammarsten Jansson från Sverige. I den självbiografiska boken Bildhuggarens dotter ger hon en inblick i den borgerligt bohemiska, på en gång trygga och äventyrliga barndomsmiljö som betytt så mycket för hennes författarskap.

Att också Tove skulle bli konstnär var klart från början. Hon slutade skolan som femtonåring och utbildade sig till bildkonstnär och illustratör i Stockholm, Helsingfors och Paris. Hon gjorde studieresor i Europa och deltog i utställningar. Hon började tidigt också skriva, men fortsatte med bildkonsten parallellt med författarskapet. Först var det mest en lek att skriva, har hon sagt, men småningom blev det lika viktigt att skriva som att måla. I muminböckerna utvecklade hon till fulländning samspelet mellan text och bild.

Den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen utkom 1945. Hon skrev den några år tidigare, som en motvikt till krigets mörker och tristess. Hon tog sin lilla arga signaturfigur från skämtteckningarna i Garm och gjorde honom till huvudperson. Muminböckerna fortsatte med ytterligare åtta volymer, från Kometjakten (senare utg. som Kometen kommer) till Sent i november, plus de tre bilderböckerna Hur gick det sen?, Vem ska trösta knyttet? och Den farliga resan. I Småtrollen berättas hur muminmamman och mumintrollet söker efter den försvunna pappan, och hur de efter faror och strapatser återförenas med honom och finner en paradisisk dal. Kring familjen i dalen, vars självklara mittpunkt är muminmamman, samlas småningom en hel del andra invånare: Snorkfröken och Sniff, Snusmumriken och Lilla My, filifjonkor, hatifnattar och hemuler – alla med sin egenart och speciella livshållning.

Trollkarlens hatt blev det egentliga genombrottet för Tove Jansson som barnboksförfattare. Den översattes snabbt till engelska och banade väg för muminböckernas internationella spridning. 1953 kontaktades Tove Jansson av Associated Press och hennes tecknade serie Mumintrollet publicerades i engelska Evening News och i ett tjugotal andra länder. Hon samarbetade med sin bror Lars Jansson som småningom övertog serietecknandet.

Muminböckerna har vid det här laget översatts till 43 språk, förutom till de flesta europeiska, bland annat till japanska, koreanska och kinesiska. Muminböckerna har dramatiserats för olika medier: teater, opera, film, radio och TV. Den japanska animerade TV-serien som omfattar över hundra avsnitt har medfört en förnyad popularitet för mumin ända sedan början av 90-talet.

Efter Sent i november övergick Tove Jansson till att skriva vuxenböcker, främst noveller men även romaner, hörspel och pjäser. En av hennes egna favoriter var Sommarboken, om flickan Sophia och hennes farmor; en annan var den som hon och Tuulikki Pietilä gjorde tillsammans, Anteckningar från en ö, en kärleksförklaring till den lilla ön Klovharun där de tillbringade över tjugo somrar.

Tove Jansson har tilldelats talrika pris och hedersbetygelser, både i Finland och utomlands.

Muminböcker
Småtrollen och den stora översvämningen 1945; nyutgåva 1991
Kometen kommer 1968 (bearb. version av Kometjakten 1946)
Trollkarlens hatt 1948, bearb. 1968
Muminpappans memoarer 1968 (bearb. version av Muminpappans bravader 1950)
Farlig midsommar 1954
Trollvinter 1957
Det osynliga barnet och andra berättelser 1962
Pappan och havet 1965
Sent i november 1970

Bilderböcker:
Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My 1952
Vem ska trösta knyttet? 1960
Den farliga resan 1977
Skurken i muminhuset 1980
Visor från Mumindalen 1993

Serier:
Mumintrollet 1-14

Romaner och noveller:
Bildhuggarens dotter 1968
Lyssnerskan 1971
Sommarboken 1972
Solstaden 1974
Dockskåpet och andra berättelser 1978
Den ärliga bedragaren 1982
Stenåkern (1984)
Resa med lätt bagage (1987)
Rent spel (1989)
Brev från Klara och andra berättelser (1991)
Anteckningar från en ö (ill. Tuulikki Pietilä) (1996)
Meddelande. Noveller i urval (1998)

Litteratur:
Boel Westin, Tove Jansson. Ord, bild, liv. (Schildts 2007). Den första heltäckande biografin över Tove Jansson.

Tove Jansson-priset:
Tove Jansson-priset är ett nationellt kulturpris instiftat är 2002 av Svenska folkskolans vänner, MoominCharacters och Schildts Förlags Ab. Det tillfaller en person som förtjänstfullt verkar för barn- och ungdomskultur inom olika konstområden som litteratur, bildkonst, teater film, musik. Priset delas ut vart tredje år.

Övrigt: En glimt av Tove Jansson från 1988, Yle. Redaktör Chris Zitting.

Världen enligt Snorkfröken
Världen enligt Snorkfröke...
Oktober 2011
18,00€
Världen enligt Mumintrollet
Världen enligt Mumintroll...
Augusti 2011
18,00€
Mumin samlade serier, del...
April 2011
26,00€
Vem ska trösta knyttet
1997
18,67€